dilluns, 13 de maig del 2013

Grillen

wir grillen
No em cansaré de repetir que el Grillen és una de les aficions més arrelades en aquest país. Per darrere de rentar el cotxe cada dissabte i passar les vacances a Mallorca. Només arribar la primavera, els alemanys treuen la pols a la barbacoa, s'aprovisionen de carn adobada, salsitxes, salses i cervesa, i planten taula i cadires al jardí o balcó. La més pura felicitat. Dia rere dia. Sols, amb amics, veïns o fins i tot en companyia multitudinària en parcs públic. Mentre dura el "bon" temps, és habitual que a la pregunta "què feu avui?" et contestin "wir grillen". I així, d'un sol tret, maten no dos, sinó set pardals, perquè no els cal esprémer-se el cervell per idear un menú de sopar. Carn, amanida i cervesa. No cal res més.

A la família maredetrès li encanten les barbacoes. Però no té grill propi. Això vol dir que depèn de la generositat d'altri per gaudir d'aquest plaer d'altra banda tan simple. I també vol dir que gairebé sempre accepta la invitació. Agraïda. I entregada. Per això, quan després d'intentar sense èxit reservar habitacions en cases de turisme rural per passar-hi el pont amb uns bons amics alemanys (per haver-nos-hi posat només dos mesos abans, quan n'haguéssim necessitat com a mínim cinc), ens van proposar de fer una barbacoa en un bosquet adaptat ad-hoc als afores de la ciutat, no vam dubtar a dir que sí. Malgrat que les previsions meteorològiques ja auguraven un temps com a mínim rúfol.

Però què carai, teníem ganes d'esbargir-nos i la promesa d'un parc infantil de proporcions immesurables, unes tauletes al bosc i les aromes de la barbacoa van poder més. Al matí havia plogut i, segons l'amic, el temps aniria millorant al llarg del dia. De manera que li vam fer confiança. I armats amb un grill portàtil, salsitxes, hamburgueses, amanida i salses vam plantar-nos a l'entrada del parc. On sospitosament només hi havia un cotxe, quan habitualment cal fer-hi cua. I on segons després de fer-nos nostra una cabaneta i engegar els nens camp a través el cel va obrir-se i va deixar anar un ruixat antològic. Nosaltres vam ser afortunats i vam trobar aixopluc. Altres vianants no van tenir tanta sort i van passar regalimant i amb cara de pocs amics.

Vint minuts després, el parc idíl·lic s'havia convertit en aiguamolls i havia quedat impracticable. Calia suspendre els jocs. Però no la barbacoa. Ah, no. Les brases ja gairebé eren a punt i, sí o sí, ens cruspiríem el dinar allà. Amb la cremallera de la jaqueta fins dalt, la caputxa ben posada i tots ben apinyats. Perquè, a banda de la pluja, la temperatura tampoc no era ideal. El Gran, la Mitjana i el Petit van gaudir de les salsitxes, el tomàquet i la poma. Però després van començar a rondinar. I és que no esperàvem menys: confinats sota la cabaneta, amb els peus xops i el nas ple de mocs, aviat van queixar-se de fred i avorriment, de manera que un cop recollit tot, vam plegar veles i vam tornar al cotxe. I aleshores, miraculosament, va aclarir-se el cel i van començar les ullades de sol. A bones hores.

a casa la porqueta
Tanmateix, com he dit, havíem començat la jornada amb esperit positiu, i res no ens faria canviar l'humor. Què millor que un bon gelat per fer passar el fred. Després, un bon passeig i una visita al minizoo del poble. Sense aglomeracions, sense presses. Perfecte. Després de tants anys per aquí, un ja no dóna per fet que el cel serà blau i el sol t'obligarà a posar-te les ulleres fosques. El que es dóna per fet és que tothom té roba impermeable i que els caps de setmana estan fets per sortir i escampar la boira. Plogui, nevi o faci vent. I si per casualitat fa sol, tots a estirar la tovallola. Vitamin D tanken, que en diuen aquí. I és que, versàtils, ho són. Els punyeteros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada