dijous, 23 d’octubre del 2014

Prohibicions escolars

Un dinar dolcet
Alemanya és el país dels pans. Molt abans que la moda del pa integral i de farines poc conegudes arribés a casa nostra, aquí ja havien convertit el Vollkornbrot en l'estendard de l'alimentació saludable, a la qual, si s'hi sumen tots els productes bio i öko del mercat, clarament no hi ha lloc per al nostre estimat pa blanc.

Certament, des del punt de vista estrictament nutricional, el pa blanc, fet amb farina de blat, no aporta gaires beneficis a l'organisme. El pa integral o mixt, amb llavors o sense, li passa la mà per la cara. Però, heu provat d'untar Nutella en un pa d'aquestes característiques? Heu preparat un pa amb tomàquet amb aquests pans tan atapeïts que costen fins i tot de mastegar i empassar? Ni el millor fuet d'Olot aconsegueix convertir el mos en un plaer.

D'acord, és important que les criatures aprenguin a alimentar-se de forma saludable, però d'aquí a prohibir el pa blanc a l'escola, em penso que en fan un gra massa. Jo ja he intentat posar-los un tros de cogombre, un de pebrot i tres tomàquets per esmorzar, així, sense amanir. Però per bé que, per exemple, la Mitjana devora el Gurke i el Gran adora els tomàquets, sempre m'han tornat intactes, estovats i llefiscosos. Perquè les gairebé tres hores que passen des que servidora prepara la carmanyola de l'esmorzar, fins que l'obren a la primera pausa, els roben tot l'atractiu.

Per això, i per rascar uns quants minuts al rellotge cada matí, a casa només es prepara un entrepà. Com a molt, acompanyat de fruita o una compota. I punt. I tot i que sempre intentem que sigui amb pa moreno i un component de sucre inferior a 0,01, no sempre ho aconseguim.

Aquest dimarts, quan la Mitjana va tornar a casa amb les magdalenes per estrenar, amb les ganes que tenia de menjar-se-les el vespre anterior, després de treure-les del forn, em va semblar que la Frau B. en feia un gra massa. La Mitjana no s'havia pogut prendre l'esmorzar perquè no era gesund. Tant se val que també portés una poma i s'hagués pres la llet amb cereals abans de sortir de casa. Tant se val que a la cantina de l'escola hi hagi quètxup dia sí dia també. Tant se val que un parell de cops al mes els donin Kaiserschmarrn amb salsa de vainilla com a plat principal (i únic). I, finalment, tant se val que l'alliçonadora Frau B. doni ossets de goma a les criatures quan es porten molt bé a classe.

Oi?

Deixar sense esmorzar una criatura per aquest motiu, o fer que s'hagi d'amagar sota el pupitre per clavar-hi mossegada (com ha passat moltes vegades a la classe del Gran), no em sembla la millor manera d'educar-los en una alimentació saludable. I menys encara si el pa integral amb cogombre pot anar acompanyat, això sí, d'un iogurt amb smarties, un suc de fruites ensucrat o un paquet de galetes de xocolata per a la segona pausa. I si a això hi sumem el trist Abendbrot que endinyen a les criatures en aquest país (perquè un sopar a base de pa amb embotit i formatge, diàriament, és un atemptat si més no contra el bon gust), em sembla a mi que un parell de magdalenes de tant en tant es mereixen un lloc a l'esmorzar de la primera pausa.

6 comentaris:

  1. Sembla que hi ha aliments més ben vists que d'altres. Deuen estar de moda. Si justament son els que t'agraden no et queda altre que pregar perquè la moda canviï aviat. O bé pots ser una radikal (així amb K i tot) i saltar-te la moda.

    ResponElimina
  2. Fixat que farà casi dos anys que vaig tornar d'alemanya i parlar del pa encara m'encén.
    L'any que vaig passar d'au pair, era feina meva preparar els esmorzars de les nenes, i va arribar un moment amb les absurdes prohibicions de l'escola en que el tema del pa em va arribar a superar.
    No es podia dur pa blanc (ni Bimbo, ni Brötchen, ni res que fos d'un to més clar que el color pi i d'una textura mínimament homogènia).
    Total, que anar a comprar pa per les nenes la nit anterior era una tortura. La mitat de pans no sabia de que eren i em dedicava a comprava el pa pel color, així t'ho dic. D'aquesta tècnica van sortir entrepans de nutella amb pa de tropezones de blat de moro i pastanaga.
    Clar que en el tema pa eren uns tocanassos, però el nen podia dur sucs i nutella dia si dia també i no hi havia cap problema. Nutella amb mantega, clar.
    Tenien que dur algun "vegetal", això si. Fruita no, que estava també prohibida perquè els plàtans no eren sans (acollonant). Pebrot tallat a tires, pastanaga, cogombre... Pobres nens.

    Però el que em tocava més els nassos era que després, per dinar a l'escola, els hi possesin currywurst, sopa de patata (de la que el caldo es nata liquida, que no engreixa geeeens ni mica), pizza o ARROS AMB LLET (com a plat principal), i que l' Apfelschorle es begués per litres.

    Unes quantes classes de nutrició els hi donava jo a tots els alemanys "sanissims"...

    ResponElimina
  3. Estic molt d'Acord amb vosaltres. Per sort a l'escola de les meves nenes es pot portar blanc... però sí que "estant com una cabra" amb el tema de menjar sa i després es mengen cada "porqueria" que no vegis.!!! això de l'Abenbrot i el plat de patates fregides per Dinar o un tros de pastís! i tot perquè tenen mandra de cuinar. Pobrets!
    no tenen ni idea dek què vol dir menjar sa i encara te'n volen Donar llicons.
    Francina

    ResponElimina